Aankondiging Persprijs Jacques van Veen 2010

Op vrijdag 5 november 2010 zal de Stichting Persprijs Jacques van Veen opnieuw de prijs uitreiken voor de beste Nederlandstalige publicatie of uitzending op het gebied van justitie. Ter gelegenheid daarvan houdt socioloog Frits Spangenberg een inleiding.

Onder het motto “Is er nog ruimte voor weldenkendheid?” laat hij zijn licht schijnen over de rol van de rechtspraak in de samenleving nu veranderingen steeds sneller gaan en zekerheden afnemen. Hoe dient de rechtspraak op al deze ontwikkelingen te reageren? En wat is de rol van de media in de steeds complexer wordende samenleving?

De Persprijs Jacques van Veen die eens in de drie jaar wordt uitgereikt heeft als doel de kwaliteit van de journalistiek op het terrein van het recht in het algemeen en de rechtbankverslaggeving in het bijzonder te bevorderen.

De Jacques van Veen-persprijs kent een wisselende jury. Als voorzitter van de jury voor de prijsuitreiking in 2010 zal optreden Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Inzenden van werk dat tussen 1 juni 2007 en 1 juni 2010 is verschenen of uitgezonden kan tot 15 juni 2010.

Het is traditie dat bij de uitreiking van de persprijs wordt gesproken over een onderwerp gelieerd aan rechtspraak en de media. De spreker van dit jaar, Frits Spangenberg, heeft in 1984 onderzoeksbureau Motivaction opgericht en was tot eind 2005 algemeen directeur. Sindsdien is hij nog steeds intensief bij Motivaction betrokken, treedt op als adviseur en geeft lezingen. In 2009 publiceerde hij samen met Martijn Lampert het boek “De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders” waarin de ontwikkeling van de jongste generatie en hun opvoeders in kaart wordt gebracht. Ook zal traditiegetrouw de Minister van Justitie bij de prijsuitreiking het woord voeren.

Mocht u belangstelling hebben om de prijsuitreiking bij te wonen dan kunt u zich aanmelden via persprijs@xs4all.nl. De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 5 november in De Industrieele Groote Club aan de Dam in Amsterdam en zal beginnen om 16.00 uur.

Met vriendelijke groet,

Ulco van de Pol
Voorzitter Stichting Persprijs Jacques van Veen