Achtergrond Persprijs Jacques van Veen

De Persprijs Jacques van Veen bestaat ruim dertig jaar en wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. De prijs werd in 1982 in het leven geroepen door de gelijknamige stichting als eerbetoon aan de in 2007 overleden markante oud-Parooljournalist vanwege zijn bijzondere verdienste voor de journalistiek en ook voor de ‘mensen van het recht’.

Wie was Jacques van Veen?

Op een volstrekt unieke en nieuwe manier belichtte hij, sinds de jaren zestig, veertig jaar lang in columns, rechtbankverslagen en boeken niet alleen de feiten binnen de justitiewereld maar beschreef hij ook de menselijke kanten van de procesdeelnemers. In de kritische spiegel die de magistraten en advocaten door hem werd voorgehouden keek indertijd niet iedereen met veel plezier. Maar de scherpe en kritische pen van Van Veen zorgde wel voor veranderingen in houding en gedrag van toga-dragers.

Doel van de prijs
Het doel van de Persprijs is om de ‘kwaliteit van de journalistiek op het gebied van het recht in het algemeen en de justitieverslaggeving in het bijzonder te bevorderen’.
De prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 10.000,- wordt iedere drie jaar uitgereikt aan journalisten uit Nederland of België. Met de publiciteit rond de Persprijs komen ook de relatie tussen de pers en justitie en de noodzakelijke voorwaarden voor een goede samenwerking tussen beiden in de schijnwerpers.