Genomineerden Persprijs Jacques van Veen 2019 bekend

De jury van de Persprijs Jacques van Veen heeft vier inzendingen genomineerd voor de Persprijs Jacques van Veen 2019:

  • Het fatale scooterongeluk door Hetty Nietsch en Manon Blaas
  • De Zweetvoetenman van Annet Huizing
  • Vierdelige serie ‘ De Schuldenindustrie bij de rechter’ door Tim Staal, Karlijn Kuipers, Thomas Muntz van Investico en Gert-Jan Dennekamp van Nieuwsuur
  • Dienstreis naar Bangkok. Integriteitsschendingen binnen het OM door Marcel Haenen

Op 31 oktober wordt bekend wie de Persprijs Jacques van Veen heeft gewonnen, tijdens de uitreiking in Beeld en Geluid. “In totaal waren er dit jaar 23 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen, stuk voor stuk heel verschillend van aard. Het gebruikte medium, de mate van onderzoek en de originaliteit waren uiteenlopend. De jury heeft met grote belangstelling en plezier de inzendingen gelezen, bekeken en beluisterd. Vier inzendingen zijn genomineerd voor de prijs”, aldus Julia Mendlik, voorzitter van de jury en tevens president van de rechtbank Midden-Nederland.

De Persprijs Jacques van Veen is de prijs voor de beste Nederlandstalige publicatie/uitzending over recht en rechtspraak in Nederland en Vlaanderen. De Persprijs Jacques van Veen wordt eens per drie jaar uitgereikt en bestaat uit een bedrag van tienduizend euro.

Aan de prijsuitreiking op 31 oktober gaat een mini-symposium vooraf over de ontwikkelingen in de rechtbankverslaggeving in Nederland. Dat begint met een korte documentaire over de manier waarop media in de loop van de decennia recht en rechtspraak behandelden. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de geruchtmakende rechtszaak tegen IJe Wijkstra, de man die in 1929 in het dorp Grootegast vier politiemannen doodschoot toen ze zijn vriendin kwamen ophalen.  Na de film is er een paneldiscussie over media-aandacht voor recht en rechtspraak. Daarin praten mee mr. Frans Bauduin, gepensioneerd rechter die veel grote rechtszaken leidde, Saskia Belleman, rechtbankverslaggeefster van De Telegraaf en mr. Richard Korver, advocaat. Het gesprek wordt geleid door Margriet Vroomans, presentator van radio- en tv-programma’s.

De bijeenkomst in Beeld en Geluid begint 16:00 uur, inloop vanaf 15:30 uur en eindigt met een borrel rond 17:45 uur.

Klik hier om aan te melden voor de uitreiking op 31 oktober 2019.