Genomineerden

Vrijwel dagelijks doet Telegraaf-journaliste Saskia Belleman verslag vanuit de rechtbank. Ze combineert het traditionele werk voor de papieren krant met een bijna constante stroom van tweets vanuit de rechtszaal, waardoor belangstellenden de zaak op de voet kunnen volgen. Dat ze ook de tijd neemt om op reacties van lezers in te gaan, versterkt de band met haar publiek. Belleman gebruikt de nieuwe media ten volle.

Maandenlang bivakkeerden cameraploegen van tv-producent De Haaien in de rechtbanken in Utrecht en Amsterdam en keken over de schouders van rechters mee. Dat leverde prachtige televisie op. ‘De Rechtbank’ werd in drie series van elk acht afleveringen uitgezonden tussen 2010 en 2013. Niet alleen de dilemma’s van de rechters kwamen aan bod, ook de hoop en wanhoop van de mensen voor het hekje. Een geconcentreerde versie van de buitenwereld binnen de muren van de rechtbank.

In ‘Fortisgate’ beschrijft onderzoeksjournalist Wim van den Eynde het gekonkel van de Belgische rechters die moesten oordelen over de betwiste verkoop van de Belgisch-Nederlandse bank Fortis. Een onthutsend boek over de schade die een falend justitieel apparaat de democratie kan berokkenen. De ondertitel ‘Een stresstest voor justitie’ vat het perfect samen.

‘De gekooide recherche’ is het toegankelijke, maar verontrustende verhaal over bottlenecks binnen de opsporing. Oud-journalist Michiel Princen werkte tien jaar bij de recherche en zette na zijn vertrek zijn bevindingen en ontgoocheling op papier. Hij constateerde hoe de sociale cultuur binnen de politie de slagvaardigheid en de effectiviteit belemmert. Het boek, dat in 2015 verscheen, is toe aan zijn achtste druk. Er zijn 15.000 exemplaren van verkocht.

Een jaar lang volgden Daniëlle van Lieshout en Coen Verbraak een aantal officieren van justitie. Het tweetal filmde onder meer hoe zwaarbewapende agenten drugscriminelen oppakten en prostituees in Hongarije werden ondervraagd over vrouwenhandel. De officieren spraken over hun drijfveren en dilemma’s. Dat resulteerde in de vierdelige televisieserie ‘De aanklagers’, die in het voorjaar van 2016 werd uitgezonden.