Michiel Princen wint de Persprijs Jacques van Veen 2016

AMSTERDAM, 1 december 2016. Financieel rechercheur en oud-journalist Michiel Princen heeft de Persprijs Jacques van Veen 2016 gewonnen voor zijn boek De gekooide recherche. Herman Bolhaar, voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, heeft de prijs donderdagmiddag aan Princen uitgereikt in de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam. De jury die de prijs toekende, stond onder leiding van Geert Corstens, voormalig president van de Hoge Raad.

Michiel Princen was vijftien jaar onderzoeksjournalist voor De Telegraaf, Peter R. de Vries en FEM Business voor hij in 2004 de bijzondere overstap maakte naar de financiële recherche van de Amsterdamse politie. Aan de Persprijs Jacques van Veen 2016 is een bedrag verbonden van 10.000 euro.

Princens boek over de matige prestaties van opsporingsorganisaties scoorde volgens de jury hoog op veel punten. ‘Het betreft een inzending die getuigt van uitstekende journalistieke vaardigheid, die berust op gedegen onderzoek, die origineel is door de methode van verwerving van het materiaal en die maatschappelijk hoogst relevant is voor de rechtspleging.’ Corstens in het juryrapport: ‘De verantwoordelijken kunnen er veel van leren. Het is onthullend, het houdt politie en justitie (OM) een spiegel voor, het geeft inzicht in de werkwijze van politie en OM, het maakt inzichtelijk waarom bepaalde zaken het einde niet halen (verwonderpunt voor veel mensen). Princen legt de vinger op de kwetsbare plekken in de opsporingsketen.’

De Persprijs Jacques van Veen voor journalisten in België en Nederland wordt eens in de drie jaar uitgereikt met als doel de kwaliteit van de journalistiek te bevorderen op het terrein van het recht in het algemeen en de justitieverslaggeving in het bijzonder. De persprijs is een eerbetoon aan de journalist Jacques van Veen (1920-2007), die als verslaggever van Het Parool kritisch schreef over de gang van zaken in rechtszaal.

Andere genomineerden waren: Saskia Belleman voor haar verslaggeving in De Telegraaf en via twitter;  Coen Verbraak en Daniëlle van Lieshout voor hun vierdelige documentaire ‘De Aanklagers’; Wim van den Eijnden, die een boek schreef over de verkoop van een deel van Fortis aan een buitenlands consortium en Paul Beek, Arjan van Engen en Wilko Brandsma van De Haaien die een televisieserie maakten over het dagelijkse werk van rechters.

In de jury zaten dit jaar behalve voorzitter Corstens, Marianne Bloos, hoofdofficier van het functioneel parket; Jens van den Brink, advocaat, gespecialiseerd in mediazaken en werkzaam bij het kantoor Kennedy van der Laan; Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voorheen hoofdredacteur van de Volkskrant; Dirk Leestmans, journalist van onder meer het programma Panorama van Canvas en prijswinnaar in 2010;  en Jeroen Smit, auteur van De prooi.

De Persprijs Jacques van Veen  is dit jaar mede mogelijk gemaakt door het Algemeen-Nederlands Verbond, de Raad voor de Rechtspraak, Stichting Democratie & Media, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak  en het Openbaar Ministerie.