Oproep Persprijs Jacques van Veen 2010

In 2010 zal de Stichting Persprijs Jacques van Veen opnieuw de prijs uitreiken voor de beste Nederlandstalige publicatie/uitzending op het terrein van recht in het algemeen en justitieverslaggeving in het bijzonder.

Belangstellenden kunnen hun werk, dat verschenen/uitgezonden moet zijn tussen 1 juni 2007 en 1 juni 2010, vanaf vandaag inzenden. In aanmerking komen artikelen voor kranten, tijdschriften of persbureaus, boeken, radio- en televisieuitzendingen en digitale publicatie op internet.

Ook degenen die werk van anderen onder de aandacht van de jury willen brengen, worden daartoe van harte uitgenodigd. De sluitingsdatum voor de inzendingen is vastgesteld op 15 juni 2010. Inzendingen kunnen verstuurd worden naar het secretariaat van de Stichting Persprijs Jacques van Veen, Weteringschans 213H, 1017 XG Amsterdam.

De driejaarlijkse persprijs heeft als doel de kwaliteit van de journalistiek op het terrein van het recht in het algemeen en de rechtbankverslaggeving in het bijzonder te bevorderen. De prijs is in 1982 in het leven geroepen als eerbetoon aan oud-Parooljournalist Jacques van Veen vanwege zijn bijzondere verdienste voor de journalistiek.

De prijs wordt elke drie jaren uitgereikt en bedraagt € 5000. Eerdere prijswinnaars zijn Heikelien Verrijn Stuart (radioverslaggeving Joegoslavië Tribunaal), Joost Oranje (NRC Handelsblad) en Marian Husken (Vrij Nederland). In 2007 ging de prijs naar de VPRO voor het avondvullende televisieprogramma Straf en Misdaad .

De Jacques van Veen-persprijs kent een wisselende jury. Als voorzitter van de jury voor de prijsuitreiking in 2010 zal optreden Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. De andere juryleden zijn mevrouw Annemarie Penn, hoofdofficier van justitie te Maastricht, Yves Desmet, voormalig hoofdredacteur De Morgen, Germ Kemper, deken orde advocaten Amsterdam en Ad van Liempt, journalist en onder meer hoofdredacteur NOVA en bedenker van het programma Andere Tijden.

De prijsuitreking zal plaatsvinden op 5 november 2010 in Amsterdam. Ter gelegenheid van deze prijsuitreiking zal een symposium worden gehouden bestemd voor journalisten, persvoorlichters en overige geïnteresseerden, werkzaam op het gebied van de rechtspleging en justitie. Lokatie en tijdstip van de uitreiking zullen in de loop van volgend jaar bekend worden gemaakt.

De prijsuitreiking wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Stichting Democratie en Media, de Raad voor de Rechtspraak, de Orde van Advocaten, het College van Procureurs-Generaal, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en het Ministerie van Justitie.