Persprijs 2001

Verrijn Stuart wint Persprijs Jacques van Veen

Op 17 september 2001 is de Persprijs Jacques van Veen uitgereikt voor de beste journalistieke prestatie op het terrein van de rechtspleging. De winnaar was Heikelien Verrijn Stuart.

De uitreiking vormde een onderdeel van een symposium met als onderwerp: ‘Frustreert publiciteit een goede rechtsgang?’ Minister van Justitie, mr A.H. Korthals, was een van de sprekers. Voor de prijs beoordeelde een jury onder voorzitterschap van mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf, burgemeester van Utrecht, 18 inzendingen.

Onder de genomineerde journalisten waren Joost Oranje (NRC Handelsblad), Ad Rijken (Brabants Dagblad) en de uiteindelijke winaar Heikelien Verrijn Stuart (NOS Radio 1 Journaal en Nova). Zij won fl. 10.000. Volgens het juryrapport houdt Verrijn Stuart zich op een toegankelijke en inhoudelijke manier bezig met een geheel nieuwe tak van strafrechtspraak, namelijk die van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Uit het juryrapport: ‘Zij weet helder voor het grote publiek uit te leggen wat er aan de hand is. Wat ver weg lijkt komt door haar verslaggeving dichtbij. Dat gebeurt op een ingetogen, rustige en zelfs geserreerde manier. Niet emotioneel, evenmin emotieloos.’
Voorgaande jaren is de prijs toegekend aan Violet Cotterell (Het Parool) en Frank Kuitenbrouwer (NRC Handelsblad)

Bron: NJB, VillaMedia