Persprijs 2004

Dubbele toekenning persprijs Jacques van Veen

AMSTERDAM (ANP) – De Persprijs Jacques van Veen 2004 is toegekend aan Joost Oranje en Marian Husken. Het is voor het eerst dat de persprijs aan twee journalisten wordt toegekend. ,,Beiden steken met kop en schouders boven de competitie uit”, constateerde juryvoorzitter Saskia Stuiveling maandag.

De jury roemt Vrij Nederland-redactrice Marian Husken om haar informatieve en kritisch opinierende artikelen over omstreden opsporingsmethoden, veelplegers en topcriminelen. Vooral haar VN-special ‘Rechterlijke macht onder vuur’ is vermeldenswaardig, oordeelde de jury. De jury heeft grote bewondering voor de wijze waarop NRC Handelsblad-redacteur Joost Oranje zeer gecompliceerde rechtszaken verslaat en analyseert. Zijn artikelenreeks over de Clickfondszaak en Volkert van der G. spreken een breed publiek aan maar zijn ook belangwekkend voor specialisten, benadrukte Stuiveling. Beide winnaars ontvangen elk een geldbedrag van 3000 euro. De driejaarlijkse persprijs werd in 1982 ingesteld bij het afscheid van rechtbankverslaggever Jacques van Veen van Het Parool om de kwaliteit van de rechtbankverslaggeving te verhogen.

De jury beloonde de Lezersjury van het Dagblad van het Noorden (DvhN) met de aanmoedigingsprijs (1000 euro). Met dit project hebben DvhN-jounalisten Jan Rozendaal, Jon van Schilt en Sander van der Werff de kennis van het publiek over de strafrechtspraak vergroot. Een dwarsdoorsnede van de lezers woonde strafzittingen bij en gaf daarop in het dagblad zijn visie.

Eervolle vermeldingen waren er voor de rechtbankrubrieken van Peter de Greef in de Volkskrant en van Mariette van Wissen in het Eindhovens Dagblad. Voor Phara de Aguirre en Ivan de Vadder van het Vlaamse actualiteitenprogramma Ter Zake was er ook een eervolle vermelding buiten mededinging. De jury hoopt dat in 2007, wanneer de prijs weer wordt uitgereikt, ook Vlaamse journalisten kunnen meedingen. Dit jaar was dat nog niet mogelijk.

Bron: Algemeen Nederlands Persbureau (27 september 2004)