Persprijs 2013

Persprijs Jacques van Veen naar Parool-verslaggever Paul Vugts

Amsterdam, 7 november, 2013

paul vugts en fred teevenDe Persprijs Jacques van Veen 2013 gaat naar Paul Vugts, die jarenlang uitvoerig verslag deed van processen tegen de Amsterdamse onderwereld. Als voorschot op het volgend jaar dertigjarig bestaan van de Persprijs kende de jury eveneens twee jubileumprijzen toe. Zowel rechtbankverslaggever Rob Zijlstra, bekend van het Dagblad van het Noorden en zijn weblog Zittingszaal 14, als columnist voor NRC Handelsblad Folkert Jensma mochten deze bijzondere prijzen in ontvangst nemen.

De jury verkoos Paul Vugts unaniem tot winnaar van de Persprijs. Hij deed vanaf 2009 verslag van het proces Passage, dat in januari 2013 tot een einde kwam. Volgens de jury leest het werk van Vugts als een misdaadroman, maar blijft de verslaggever altijd accuraat en feitelijk. De jury noemt zijn verslagen, analyses, achtergronden en nieuwsartikelen ‘letterlijk en figuurlijk een inzending van formaat’ en spreekt van knappe journalistiek. De jury prijst Vugts’ vermogen tot objectieve verslaggeving, waarin hij zich niet laat belemmeren door zijn enorme kennis van de onderwereld.

Jubileumprijzen

Volgend jaar is het dertig jaar geleden dat Frank Kuitenbrouwer voor het eerst de Persprijs Jacques van Veen in ontvangst mocht nemen. Om deze bijzondere gelegenheid alvast te vieren, reikte de jury twee jubileumprijzen uit, aan Rob Zijlstra en Folkert Jensma.

Zijlstra doet in zijn rechtbankverslagen volgens de juryleden al vele jaren wat je van een rechtbankverslaggever mag verwachten. In zijn verslagen combineert Zijlstra vakkennis met persoonlijke ervaringen. De jury prijst vooral het vermogen om ogenschijnlijk eendimensionale strafzaken in een breder perspectief te plaatsen. Zo maakt Zijlstra de lezer niet alleen getuige van wat er zich afspeelt in de rechtszaal in Groningen, maar ook van het functioneren van het Nederlandse rechtssysteem.

Jensma ontvangt de prijs voor zijn column De Rechtsstaat in NRC-Handelsblad en zijn weblog Recht en Bestuur.Hij is volgens de jury als geen ander in staat om op een heldere en goed onderbouwde manier commentaar te leveren op de juridische actualiteit. Jensma bereikt hiermee niet alleen de niet-juridisch geschoolde lezer, maar is ook voor juristen een belangrijke bron. De jury waardeert Jensma’s gedegen vakkennis en scherpe pen, waarmee hij inhoud geeft aan de juiste betekenis van het begrip ‘de rechtsstaat’.

Jury

De jury, afkomstig uit zowel de juridische wereld als de journalistiek, werd gevormd door rechter Harm Brouwer (voorzitter), burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone, journalist Bas Haan, advocate Lotje van den Puttelaar, Flip Voets, ombudsman van de Raad van Journalistiek in Vlaanderen, en hoofdofficier van justitie Nicole Zandee. Samen hebben zij 31 Nederlandse en Vlaamse inzendingen, waaronder artikelen, blogs, televisie en radio, beoordeeld. De leden waren onder de indruk van hoge kwaliteit en de veelzijdigheid in de benadering van het thema ‘Recht en Rechtspraak’.

De Persprijs Jacques van Veen wordt sinds 1984 uitgereikt als eerbetoon aan deze markante oud-Parooljournalist, ‘ter bevordering van de kwaliteit van de journalistiek op het gebied van het recht in het algemeen en de justitieverslaggeving in het bijzonder’. Aan deze driejaarlijkse prijs voor journalisten uit Nederland en België is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. De jubileumprijzen bedragen 5.000 euro.