Uitnodiging uitreiking Persprijs Jacques van Veen 2019

HILVERSUM – Op 31 oktober wordt in het gebouw van Beeld en Geluid op het Hilversumse Mediapark de Persprijs Jacques van Veen uitgereikt. Dat is de prijs voor de beste Nederlandstalige publicatie/uitzending op het terrein van recht en rechtspraak in Nederland en Vlaanderen. De Persprijs Jacques van Veen wordt eens per drie jaar uitgereikt en bestaat uit een bedrag van tienduizend euro.

Aan de prijsuitreiking, die wordt verricht door Pieter Broertjes (burgemeester van Hilversum en voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant), gaat een mini-symposium vooraf over de stand van zaken in de rechtbankverslaggeving in Nederland. Dat begint met een korte documentaire over de manier waarop media in de loop van de decennia recht en rechtspraak behandelden. Zo is er aandacht voor de geruchtmakende rechtszaak tegen IJe Wijkstra, de man die in 1929 in het dorp Grootegast vier politiemannen doodschoot toen ze zijn vriendin kwamen ophalen. Ook de zaak-Han van Meegeren uit 1947 komt aan de orde, de zaak tegen de kunstvervalser die rijk werd in de tweede wereldoorlog door nazi’s namaakschilderijen te verkopen. Uit het archief van Beeld en Geluid zijn interessante historische beelden opgedoken, ook van Jacques van Veen, naamgever van de prijs, de vroegere rechtbankverslaggever van Het Parool, die door zijn werk veel waardering genoot in de juridische wereld.

Na de film bespreekt een panel de stand van zaken omtrent media-aandacht op het gebied van recht en rechtspraak. Daarin praten mee mr. Frans Bauduin, gepensioneerd rechter die veel grote rechtszaken leidde, Saskia Belleman, rechtbankverslaggeefster van De Telegraaf en mr. Richard Korver, advocaat. Het gesprek wordt geleid door Margriet Vroomans, presentator van radio- en tv-programma’s.

De bijeenkomst in Beeld en Geluid begint 16:00 uur, inloop vanaf 15:30 uur. U bent van harte uitgenodigd bij deze feestelijke uitreiking aanwezig te zijn. Klik hier om aan te melden voor de uitreiking op 31 oktober 2019.