Vlaamse documentaire wint Persprijs Jacques van Veen 2010

De Persprijs Jacques van Veen 2010 is toegekend aan Dirk Leestmans en Mark De Visscher voor hun televisiedocumentaire ‘Prison Complet’ over de overbevolking in Belgische gevangenissen. Daarnaast kent de jury onder leiding van Ahmed Aboutaleb twee eervolle vermeldingen toe. Naast televisiejournalist Bas Haan voor zijn boek ‘De Deventer moordzaak’, ontvangt Folkert Jensma een eervolle vermelding voor zijn beschouwingen over een breed scala van juridische kwesties in NRC Handelsblad.

De vijfkoppige jury heeft dit jaar twintig inzendingen ter beoordeling voorgelegd gekregen uiteenlopend van boeken en artikelen tot documentaires en radio-uitzendingen. De jury vond de kwaliteit van de inzendingen over het algemeen hoog en heeft de indruk dat ‘ondanks de grote problemen die de dagbladen kennen op het gebied van oplage en daardoor van redactionele budgetten, de rechtbankverslaggeving bij veel kranten onveranderd op hoog niveau is gebleven.’

Het is voor het eerst dat een Vlaamse inzending de persprijs wint. De documentaire ‘Prison Complet’ werd in 2009 gemaakt door Dirk Leestmans en Mark De Visscher van het VRT programma Panorama en is uitgezonden op Canvas. De documentaire schetst op schrijnende wijze de overbevolking in de gevangenissen in Antwerpen en Vorst. Sterk vond de jury dat de documentaire naast een beeld van het leven in de gevangenis ook bredere thema’s zoals ‘de (on)zin van (zwaar) straffen en privacy van gedetineerden’ aan de orde stelt en een blik werpt op de strafrechtpraktijk in België. Het maakt dat de jury unaniem en vol overtuiging de persprijs aan de makers van de documentaire heeft toegekend.

Een sterke indruk op de jury maakte het boek ‘De Deventer moordzaak’ van televisiejournalist Bas Haan (eerst NOVA, nu Nieuwsuur). Hij evolueert in zijn boek van een niet wezenlijk geïnteresseerde buitenstaander tot een betrokken journalist met een duidelijk standpunt die uiteindelijk, naar mate hij meer van de zaak te weten komt, inwisselt voor een andere. De wijze waarop hij het gecompliceerde feitenmateriaal in deze zaak inzichtelijk presenteert verdient volgens de jury een eervolle vermelding.

Van alle inzendingen vertoont Folkert Jensma volgens de jury de meeste overeenkomsten met de naamgever van de prijs, Jacques van Veen. Ook hij weet complexe juridische zaken helder uiteen te zetten. De jury beschouwt de aanpak van Jensma als een verrijking van de juridische journalistiek in Nederland en vermeldt zijn werk dan ook met ere.

De driejaarlijkse Persprijs Jacques van Veen werd in 1982 ingesteld bij het afscheid van rechtbankverslaggever Jacques van Veen van Het Parool om de kwaliteit van de rechtbankverslaggeving te verhogen. Het is voor de zesde keer dat de prijs wordt uitgereikt.